VW, bir süre önce pazara sunduğu Amarok ile ilk 3’e girdi. Yeni versiyon Canyon ile turuncu renk seçeneğine kavuşan araç, güçlü motoru ve 8 ileri otomatik vitesiyle dikkat çekiyor
Son dönemin modası kuşkusuz yerden yükselmek. SUV’ların heybetine ve trafikte rahat ettiren geniş görüş açısının cazibesine kapılan tüketiciler, pazarın bu yönde büyümesinde önemli bir paya sahip. SUV’ları iri bulanlar için geliştirilen crossover modeller, belli bir başarı yakalasa da, heybetli tasarım bu sınıfın vazgeçilmezleri arasında.
Amerikan görünümlü
Kurlardaki artış ve vergisel düzenleme- lerle iyice artan fiyatlar, büyük SUV’ları iyice ulaşılmaz hale getirse de, bunu önceden görüp bu alanda kalitesini artıran pick-up’lar öne çıkmaya başladı. Amerikan görünümüyle pazara hızlı bir giriş yapan Volkswagen (VW) ile dikkat çekmeye başlayan bu sınıf, artan konfor ve donanımlarıyla binek araçlara ciddi bir alternatif haline geldi.
Zirveyi zorluyor
VW Amarok, daha fazlasını isteyenler için yeni bir versiyona kavuştu. Canyon adı verilen yeni versiyon, sportif gövde kiti ve zengin donanımıyla olduğu kadar, turuncu rengiyle de farkını ortaya koyuyor. Eskimo dilinde ‘kurt’ anlamına gelen Amarok’un yeni top modeli, 4X4 çekiş sistemiyle sunuluyor. Yeni tamponlar, sportif siyah roll bar, karartılmış stoplar ve 17 inçlik özel jantlar aracın dışarıdaki farklılıkları. İç mekandaysa turuncu dikişler dikkat çekiyor. Direksiyon, vites topuzu ve koltuklarda görülen bu dikişlerin yanı sıra, ısıtmalı ön koltuklar da Canyon’a özel.
73 bin tl’den başlıyor
VW, Amarok için (4X2) 72 bin 930 liralık başlangıç fiyatı belirlemiş. Zengin donanım seçeneği Highline için yaklaşık 6 bin, 4X4 çekiş sistemi için ise 7 bin lirayı daha gözden çıkarmak gerekiyor. Bize konum olan Canyon ise 103 bin 70 liralık etikete sahip. Bu fiyatın 7 bin 340 lirası otomatik şanzıman için.
Canyon’un görsel ve donanımsal artıları içinse, fiyatın 6 bin liralık kısmını oluşturuyor. Pick-up’lar için yüksek olan bu fiyat, iri SUV’lar düşünüldüğünde adeta kelepir oluyor. Buradaki tek sorun, daha kısa muayene süresi ve Boğaziçi Köprüsü’nü kullanmanın yasak olması.
Tutumlu değil
Fabrika verilerine göre ortalama tüketim 8.2 litre. Bu değeri tutturmak kolay olmasa da, 10 litrenin altında kalmak mümkün. Araç, 80 litrelik deposuyla 1000 kilometreye yakın menzil vadediyor. Aracın taşıma kapasitesi 920 kilogramken, sadece bagaj kapağı bile 150 kilogram yük taşıyabiliyor.
180 beygirlik dizel
Araçta, 2 litrelik çift turbo beslemeli dizel motor görev yapıyor. Bize 8 ileri tam otomatik şanzımanla konuk olan araç, DSG değil. 180 beygir güç ve 420 nm tork üreten motor, 2.1 tonluk aracı hareket ettirmede zorlanmıyor.
Saatte 179 kilometre sürate ulaşabilen araç, başarılı performansıyla binek modelleri aratmıyor. 4 Motion isimli çekiş sistemi de gücü yola kayıpsız aktarıyor. Off-road parkurlarında da yeterli kararlılıkla ilerleyebilen araç, otomatik yokuş iniş asistanı gibi arazi şartlarında faydalı donanımlara sahip.
Bir önceki makalemiz olan Yeni Volvo XC90, dünyadaki en güvenli araçlardan olacak başlıklı makalemizi okudunuz mu?