
Yenilenen tasarımıyla kasım ayında yollara çıkan yeni nesil Opel Astraiddialı geliyor.
Yılda 100 bin aracın satıldığı bu sınıfta, asıl oyuncuların sedan karoserli araçlar olduğunu unutmayalım.
Peki, kompakt hatchback sınıfındaki rekabette yenilenip, yeni teknolojilere kavuşarak elini güçlendiren yeni jenerasyon Opel Astra, kullanıcıları için eskisinden farklı neler yapabiliyor?
DIŞ TASARIM
Öncelikle yeni Astra’nın dış tasarımında bizi önceki nesline göre önemli farklılıkların karşıladığını söyleyemeyiz. Ufak tasarım oyunlarıyla hatları biraz daha belirginleştirilen Astra’nın ızgarasında bulunan krom çıta artık iki parça halinde karşımıza çıkıyor.
Sis farları inceltilen otomobil, üst donanımda bulunan IntelliLUX LED matrix farlarıyla daha modern bir görünüme kavuşmuş. Kaputun önünden ön cama doğru uzanan yeni çizgiler Astra’nın dinamizmini artırmış.
Otomobilin yanına geçtiğimizde, sinyal lambalarından arkaya doğru uzanan keskin çizgilerin Astra’yı 2010 yılında yenilenen selefinden ayırdığını görüyoruz. Önceki nesilde camları tamamen çevreleyen krom çıta artık yalnızca camların üst kısmında kendine yer buluyor. Yeni Astra’nın C sütununda piano black malzemeye yer veriliyor. Otomobilin yandan görünümünün bu sayede daha şık bir hale getirildiğini söyleyebiliriz.
Son olarak yeni Astra’nın arka kısmına baktığımızda, yapılan değişiklikler hemen dikkat çekiyor. Arka stop lambalarının önceki nesline göre daha bombeli hale getirilmesi otomobilin arkasına 3 boyutlu bir görünümkazandırıyor. 3 boyutlu görünüm bagaj kapağının üzerinde de kendini hissettiriyor.
İÇ TASARIM
Otomobilin içine geçtiğimizde bizi önceki nesline göre tamamen değiştirilmiş tasarım öğeleri karşılıyor. Kalite algısı yükseltilen Astra’da artık daha sade bir orta konsol bulunuyor. Düğmelerin sadeleştirildiği otomobilde 8 inçlik dokunmatik ekrana yer veriliyor. Bu ekran üzerinden otomobil ile ilgili bazı ayarlamalar yapılabiliyor ve ses sistemi kontrol edilebiliyor. Apple CarPlay ve AndroidAuto’yu destekleyen Astra’ya akıllı telefon bağlantısı gerçekleştirilebiliyor.
Dokunmatik hassasiyeti iyi olan ekrandan ayarlamaları kolaylıkla yapmak mümkün. Klima kontrolü ise ekranın altındaki düğmeler aracılığıylaanalog olarak yapıyor. Klima kontrollerinin hemen altında cep telefonunuzu yatay olarak konumlandırabileceğiniz küçük bir bölüme yer veriliyor. Başta açılacakmış hissi verilen bölüm yine de pratik bir kullanım sunuyor diyebiliriz.
Onun dışında, otomobilin içinde küçük eşyalarınız için yeterli boş alanlarbulunuyor. Opsiyon olarak satın alınabilen sunroof’un perdesinin manuel olarak el ile açılmasının kullanımı pratiklikten uzaklaştırdığının altını çizelim.
Aracın yakıt tüketimi, lastik basınçları ve kalan menzili gibi bilgilerine hız ve devir göstergesinin ortasındaki yol bilgisayarından erişilebiliyor. Sinyal kolu üzerinden kontrol edilebilen yol bilgisayarı menüsü herhangi bir zorluk çıkarmazken; direksiyon simidi üzerindeki düğmelerin kullanımı daoldukça rahat.
Üst donanım seviyesinde koltuk ısıtma ve soğutma sisteminin yanında masaj sisteminin de yer aldığı yeni Astra’nın arka koltuklarında da koltuk ısıtmanın bulunması, arkadaki yolcuların da konforunu artırıyor. Yine arkada, oldukça iyi bir diz ve baş mesafesine yer veriliyor. Önceki Astra modellerinde olduğu gibi yeni Astra’da da arka yolcuların bardak ya da küçük eşyalarını koyabileceği bir konsol bulunmuyor.
MOTOR VE SÜRÜŞ ÖZELLİKLERİ
Opel Astra, Türkiye’de 1.4 ve 1.0 benzinli motorların yanı sıra 110 beygir güç ve 136 beygir güç üreten yeni 1.6 litrelik dizel motor seçenekleriyle satışa sunuluyor.
Bizim test ettiğimiz 136 beygirlik 1.6 dizel-otomatik kombinasyonu iyi bir ikili oluşturuyor. Sürücüyü tatmin eden direksiyon tepkileri verebilen araç, özellikle virajlarda sizi şeridinizde tutmayı başarıyor. Dönüşlerde sizi savurmayan otomobil, fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 4.5 litre yakıt tüketse de biz yaklaşık 80 km’lik kullanımımız sonucunda 7.2 litrelik bir yakıt performansı elde ettik. Tabi, bu değerin 90 km/s hızın altındaki daha ekonomik kullanımlarda aşağı çekilebileceğini söyleyelim.
Excellence donanım paketiyle kullandığımız Astra’da bulunan şerit takip sistemi oldukça başarılı çalışıyor. Şeritten kaydığınız anda direksiyon hafif bir güç uygulayarak sizi uyarıyor ve şeritte kalmanızı sağlıyor. Bu sistem, şerit değiştirmek istediğinizde sinyal vermeyi hatırlatıcı bir unsur olarak da işlev görüyor.
BAGAJ
Yeni Astra yine önceki neslinde olduğu gibi 370 litrelik bagaj hacmine sahip. Bazı rakiplerinden bagaj anlamında geri kalsa da bunun arka koltuklardaki diz mesafesine az da olsa olumlu bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. 370 litre hacimli bagaja 2 büyük boy valiz kolaylıkla yerleştirilebilir.
FİYAT
Yeni Astra, Türkiye’de 69.000 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Ancak bizim test ettiğimiz Excellence donanım seviyesindeki 1.6 litrelik dizel-otomatik kombinasyonu 94.750 TL’lik fiyata sahip. Ayrıca, Gelişmiş Park Pilotu, Kış Paketi ve AGR Siyah Deri Koltuklar gibi opsiyonların eklenmesiyle bu fiyat 100.000 TL’nin üzerine çıkıyor.
RAKİPLERİ
C hatchback segmentindeki Opel Astra’nın Türkiye’de, Volkswagen Golf, Peugeot 308, Renault Megane, Ford Focus, Citroen C4, Honda Civic, Mazda3, Toyota Auris, Seat Leon gibi önemli rakipleri bulunuyor.
KİMLER ALIR?
2016 yılında 15.000 adet satılması planlanan yeni Astra, küçük bagajıyla geniş ailelerin tercih listesinde yer almayabilir. Başarılı bir sürüş performansı sunan yeni Astra gençlerin ve performans severlerin tercih edebileceği bir otomobil. Aynı zamanda şık tasarıma sahip Astra, kadın sürücülerin de gönlünü çalabilir.
otoajanda
Bir önceki makalemiz olan Micrayı bakın koltuğundan kim etti ? başlıklı makalemizi okudunuz mu?