modifiye, tuning, son model otomobiller, oto haber, testler ve teknik verilere bizimle ulaşın

Audi S3 2.0 TFSI Sportback : Görünmez dinamit

0 249

1996 yılından günümüze kadar başarılı bir ivme ile devam eden A3 serisinin ateşli versiyonu olan S3 ile birlikteyiz. Tasarımları birbirine benzer olarak üretilmesi otomobil piyasasında çokça rastladığımız bir durum. S3 de ilk bakışta A3 Sportback modeline fazlasıyla benziyor. Ancak detaylara inildiğinde farkları ortaya çıkıyor. S3 logoları, 285 beygir gücü, 4.9 saniye 0-100 hızlanma değeri ve tabiî ki moral bozan 183 Bin TL’yi geçen fiyatı ile diğer modellerden ayrılıyor.

Audi S3 2.0 TFSI Sportback Tasarım
İlk bakışta modelin birebir A3 Sportback’e benzediğini düşünebilirsiniz. Ancak S3 logoları ve krom detaylı büyük ızgara onu kardeşinden ayırıyor. Diğer bir başka ayrıntı ise far grubu oluyor. Ailedeki modellerden alıştığımız mercekli farlar yerine, LED farlar kullanılmış. Bu sayede enerji tasarrufu sağlayan farlar hem öndeki aracı rahatsız etmiyor hem de başarılı bir aydınlatma sağlıyor. Ayrıca LED gündüz farlarının da eşsiz olduğunu belirtmek gerek. Modelde keskin hatlar dikkat çekiyor. Fakat bu otomobilin diğer modellerden bariz ayıran detayların olasını beklerdik. Yan bölümde 18 inç karartılmış jantlar göze çarpıyor. Geniş yüzeyli diskler ve büyük fren kaliperleri sportif bir görünüm sağlamış. Yan aynalar yine krom görüntü veren detaylara sahip. A3 modellerinde gövde rengi olan bu detay sadece S3 modelinde bu şekilde satın alınabiliyor. Arka bölümde LED stop grubu otomobilin teknolojik yapısını vurguluyor. Onun ateşli hatchback olduğunu destekleyen S3 logosu, dörtlü egzoz çıkışı ve gövdeden farklı difizör arka bölümde yerini almış. Audi S3, 4324 mm uzunluğa, 1785 mm genişliğe, 1404 mm yüksekliğe ve 2631 mm aks mesafesine sahip. Standart A3 Sportback’den 14 mm daha uzun olan model, 21 mm daha alçak ve 5 mm daha kısa aks mesafesine sahip.

Audi S3 2.0 TFSI Sportback İç Mekan
Model içeride A3 Sportback ile neredeyse birebir bir kokpit ile bizleri karşılıyor. Farklılık olarak ise direksiyondaki S3 logosu ve daha büyük, kromaj ile desteklenmiş kulakçıklar oluyor. Gösterge paneli okunaklı ve direksiyondan orta kısımdaki yol bilgisayarına müdahale edilebiliyor. Modeli özel hissettiren S3 logosu devir saatinin hemen altında da göze çarpıyor. Ayrıca burada turbo tepkilerini ölçen bir göstergeye de rastlamak mümkün. Uçak motorlarından esinlenerek tasarlanmış havalandırma ızgaraları da oldukça şık. Bunlardan herhangi birini kapatmak için ızgara dışındaki kromajlı parçayı çevirmek yeterli oluyor. Konsolun üstünde 7 inç büyüklüğünde MMI sisteme yer verilmiş. Bu ekrandan tüm multimedya işlemlerini yapabiliyor ve buna ek olarak otomobiliniz ile ilgili birçok bilgiye buradan ulaşabiliyorsunuz. Ekranın kontrolü vitesin hemen gerisindeki tuşlar yardımıyla yapılıyor. Bu tuşlar ergonomi anlamında size destek olsa da alışkanlık gerektiriyor. Eğer sürüş esnasında bu ekranı görmek istemiyorsanız klima kumandalarının hemen üzerindeki bir tuş ile ekranı ön konsola saklayabiliyorsunuz. Klima kumandaları erişim ve kullanım açısından başarılı. Ayrıca kromaj detaylarla süslenmesi kalite algısını arttırmış. Model yaşam alanı konusunda öndeki yolculara sıkıntı yaşatmazken, arka bölümde azalan aks mesafesi sebebiyle diz mesafesi de düşmüş. Ayrıca A3 Sportback’e göre daha alçak olan S3, baş mesafesi konusunda da moral bozabilir. Model bagaj alanı olarak da 340 litrelik bir hacim sunuyor. Bu alanın standart versiyondan 40 litre daha az olduğunun altını çizelim.

Audi S3 2.0 TFSI Sportback Motor
Audi S3 kusursuz gücünü 1984 cc hacimli TFSI motordan alıyor. 5500 devirde aralıklarında 285 beygir güç üreten model, 1800 ila 5500 devir aralıklarında 380 Nm tork değeri sağlıyor. S3 Sportback bu ünite ile 0-100 Km/s hızlanmasını 4,9 saniyede tamamlarken maksimum 250 Km/s hız değerine sahip. Fabrika verilerine göre karma tüketim değeri ise 6.9 litre olarak belirlenmiş. Turbo destekli ünite her devir aralığında size maksimum güç sağlıyor. Gaza ilk bastığınız andan itibaren sizi koltuğa yapıştırarak hızlanan S3, durmak içinse geniş disk frenlerden yardım alıyor. Audi S3 performans istediğinizde yakıt tüketimi konusunda iki haneli rakamlara ulaşabiliyor. Performanslı kullanımlarda 14.3 litre gibi bir değer elde ederken, sakin kullanımlarda 7,4 litrelik değer yakaladık. Ayrıca otomobil size “efficiency”, “comfort”, “auto”, “dynamic”, “individual” olmak üzere 5 farklı sürüş modu sunmuş. S3 “efficiency” modda size maksimum ekonomi yaptırırken, “dynamic” modda performansını sürekli zirvede tutuyor. Eğer ben tüm ayarlarımı kendim yapmak istiyorum derseniz “individual” tam size göre.

Audi S3 2.0 TFSI Sportback Konfor & Yol Tutuş
Model sert süspansiyonlara sahip. Standart modelden 15 mm daha alçaltılmış bu sistem yol tutuş konusunda size fazlasıyla artı katıyor. Konfor anlamında ise üzücü olan bu durum bu otomobilde pek de aranmıyor denebilir. Quattro 4×4 sistemi araçta sunuluyor. Bu sistem akslardan birindeki tekerlekte çekiş kaybı hissettiğinde tekerleklere bağlı anlık kontrol sistemi dağıtıcı kutusu ve Haldex sistemi sayesinde gücü çekiş kuvveti yüksek olan lastiğe aktarıyor. Öne ve arkaya sürekli olarak dağılan bu güç sayesinde yüksek hızda virajlar rahat bir şekilde alınabiliyor. ESP’ye bu doğrultuda fazla ihtiyaç duymayan sistem fazla zorlandığında önden kayma yaşatabiliyor. Yol sesini ve rüzgâr sesini başarılı bir şekilde absorbe eden araç bolca motor ve egzoz sesini kabin içine alıyor.

Audi S3 2.0 TFSI Sportback Güvenlik
Model girdiği Euroncap çarpışma testinden 5 yıldız ile ayrılmayı başardı. Teste baz versiyonu ile giren A3’nun önden çarpışma testinde yolcu kabini tamamen sağlam kaldı. Mankenlerin göğüs ve uyluk bölgesinde iyi koruma sağlandı. Audi benzer korumayı farklı boylardaki mankenlerde ve değişik oturma pozisyonlarında da tekrarladı. Yan bariyer çarpışma testinde A3 maksimum puanları aldı. Mankenin vücudunun tamamı iyi bir şekilde korundu. Tekrarlı yan direk çarpışma testlerinde mankenin göğüs bölgesini ortalamanın üzerinde koruyan Audi A3, 5 yıldızı rahatlıkla aldı. Audi A3, arkadan çarpışmalarda etkili olan kamçı etkisine karşı mükemmel bir koruma gösterdi.

Audi S3 2.0 TFSI Sportback Teknik Özellik

Motor: 2.0 TFSI
Motor Hacmi: 1984 cc
Silindir Adedi: 4
Maksimum Güç: 285 Bg 5500 – 6200 d/d
Maksimum Tork: 380 Nm 1800 – 5500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 4,9 s
Maksimum Hız: 250 km/s

Frenler
Ön: Hava Kanallı Disk
Arka: Disk

Yakıt Türü Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi: 8,5 lt
Şehir Dışı: 5,9 lt
Karma: 6,9 lt
Test: 7,4 lt
CO2 Emisyonu 159 gr/km
Boyutlar
Uzunluk: 4324 mm
Genişlik: 1785 mm
Yükseklik: 1404 mm
Dingil Mesafesi: 2631 mm
Bagaj Hacmi: 340 lt
Yakıt Depo Kapasitesi: 55 lt
Lastik Boyutu: 225/40 R 18

Bir önceki makalemiz olan Mercedes-Benz B180 CDI Elite : Ailelerin Mercedes’i başlıklı makalemizi okudunuz mu?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Soruyu cevaplayınız: