1. Sürücüsüz Otomobiller: Bu teknoloji son birkaç yıldır sürücüsüz akıllı hava ve kara araçları ile bir hayli popüler bir hale geldi. Bilim kurgu filmlerinden de aşina olduğumuz bu teknoloji ilk olarak askeri amaçla insansız hava araçlarında kullanıldı. Oldukça büyük ve pahalı olan bu teknoloji, zamanla daha yaygın hale geldiğinde maliyeti de azaldı.
İleride BMW ya da Ford gibi üreticilerin otomobilinizi takip ederek kendi Hızlı ve Öfkeli filminizi oluşturmanıza olanak sağlayacak bir sistem sunması bekleniyor.
2. Programlanabilir Modlar: Nasıl akıllı telefonlarınızda fotoğrafları düzenlemek, kesmek ve video oluşturmak için birden fazla uygulama varsa aracınızda da birden fazla sürüş uygulaması bulunacak. Bu sayede şanzımanınız yada bilgi sisteminiz için uygulamalar satın alarak hem bu sistemlerdeki hataları giderebilecek hem de güncellemeleri yapabileceksiniz.
Yaşadığımız tüketici toplumunda herkes ucuz ürünler ile mutlu oluyor. Örneğin teknoloji devi Apple’ın müzik marketi iTunes’u düşünün: hiç kimse bir albüme 20 TL vermek istemiyor ama istediği şarkıyı 1 TL’ye bu sistemi kullanarak satın alabiliyor. Otomobiller için üretilecek bu uygulamalar da 5-10 dolar gibi bir fiyatlardan satışa sunulacak.
3. Vale Modu: Kendi kendine park edebilen otomobiller, insanlara Wikipedi’nin geleneksel kütüphanelerin yerini alacağını söylemek gibi bir hal alacak. Google’dan Mercedes Benz’e, Audi’den Apple’a, Ford’dan Toyota’ya tüm otomobil üreticileri bu teknolojiyi daha ileri taşımaya çalışıyor, ve başaracaklarda. Tıpkı telefonunuzun gözünüzle nereye baktığını algılayarak sayfayı aşağı kaydırması gibi.
4. Aktif Aerodinamikler: Bu terim süper otomobil severlerin lügatinde sıkça kullanılır. Ancak Bugatti Veyron ya da Pagani Huayra gibi süper spor otomobillere harcayacak birkaç milyon liranız yoksa aktif aerodinamiğe sahip bir otomobili deneyimleme şansınız da yok. Bu teknoloji sayesinde aracınız yola ve gittiğiniz hıza ayak uydurarak rüzgarlık, tamponlar ve hava girişlerini açıp kapatıyor ya da alçaltıp yükseltiyor.
5. Kendi Kendini Temizleme: Nissan’ın kendi kendini temizleyen bir boya üzerinde çalıştığını açıklaması ve test görüntülerini yayınlamasının ardından herkes bu teknolojiyi konuşmaya başladı. Birçok kişiye göre hemen bu teknolojinin tüketiciyle buluşması gerek.
6. Self Servis: Her yıl ya da 15 bin km’de bir araçlarımızla servisi ziyaret etmek zorundayız. Ancak 21. Yüzyılda bu iş biraz daha kolay ve kullanıcı tarafından halledilebilir hale getirilemez mi? Tıpkı bilgisayara antivirüs programı yüklemek gibi. Örneğin mekanik arızalar araç içi sistemlere internet aracılığı ile servisten gönderilen verilerle kendi kendini onarıyor olsa.
Bir önceki makalemiz olan Peugeot Engelleri Aşıyor başlıklı makalemizi okudunuz mu?