C segment araç markaya olmulu destek oluyor.
Bu haftaki test konuğumuz, Hyundai’ nin c sınıfı sedan aracı Elantra olacak. Mevcut yüzüne 2011 de kavuşan araç 1.6 litre 132 hp benzinli motorda 6 ileri düz veya otomatik şanzımanda Style ve Tune paketler altında satılmakta.Araç 4.5 metre uzunluk, 1.7 metre genişlik, 1.4 metre yükseklik ile 2.7 metrelik dingil mesafesi sunuyor.
1228 kg lık boş ağırlığa sahip elantra 485 litre bagaj hacmine ve 48 litrelik yakıt deposunada sahip. 195 km ‘lik maksimum hızı olan araç. 0 -100 km hızlanmasını ise 11.6 saniyede tamamlıyor. Araç şehir içinde 9.4 litre şehir dışında 5.6 litre karmadaysa 7 litrelik değerlere sahip.
Elantra’da akıcı ve keskin, sportif hatlar tasarımda dikkat çekiyor.. Özellikle b ve c segmentinde ki modellerin birbirine çok benzediği şu dönemde araç dikkat çekme iddasında. Keskin çizgilerin hakimiyetindeki genel tasarım, ön bölümdeki sportif farlarla çekici bir hal kazanmış. Yandan incelendiğinde eğimli tavan sayesinde coupe bir model görünümü yakalanmış. Elantra’da bagaj kapağına doğru uzanan stop grubu göze hemen çarpıyor. Ön tasarımda sportif tasarımlı far yapısı dikkat çekiyor. Yandan bakıldığında eğimli tavan sayesinde gayet şık bir görüntüye sahip elantra’nın led’li sinyale sahip aynaları da şık görünüyor.
Otomobilde kullanılan malzeme kalitesinin yeterli olduğunu görüyoruz. Mavi aydınlatmalar elantra’da da kullanılmış. Klima sisteminin altında kapaklı bir göz bulunuyor. İçerisinde usb-i pod bağlantısını barındıran bu kısım dikkat çekti. İç mekanda orta konsolun üzerine yerleştirilen dijital saat çok basit gözüküyor aynı şekilde kapı açma sistemi ve butonlarda basit düşünülmüş. Dört kollu tasarlanmış direksiyon simidinin üzerinden müzik sistemi ve hız sabitleme sistemi kontrol edilebiliyor. Elantra’nın sportif dış görünümünün iç mekandaki en büyük temsilcisi alüminyum pedal takımı olarak karşımıza çıkıyor.
Aracın tamamen yeni geliştirilen motoru, 6300 d/d’de ürettiği 132 hp güç ile sınıfının en güçlülerinden birisi. Motorun torkuysa 4850 d/d’de 158 nm… araç bu gücü 6 kademeli klasik bir otomatik şanzımanla tekerleklere iletiyor.
6 kademeli otomatik şanzımana sahip test aracımız testimiz süresince 8.7 lt/100 km ortalama yakıt tüketimine imza attı. Sakin otoyol kullanımlarında tüketimi 6 lt/100 km civarına çekebildiğimiz elantra, dur kalk yapılan yerlerde otomatik vitesinde etkisiyle tüketimini arttırıyor. Boyutuna göre hafif sayılabilecek bir değer olan 1228 kg ağırlığa sahip elantra, durağan halden 100 km/s hıza 11,6 saniyede ulaşırken 195 km/s maksimum hıza çıkabiliyor.
Elantra’nın yol tutuş ve konfor özellikleri çok iyi dengelenmiş. Süspansiyon orta sertlikte tasarlanmasına karşın darbe emiş performansını beğendim. Sınıfının en konforlusu olmasa da öncül hyundai modelleri düşünüldüğünde elantra’nın konfor anlamında çıtayı yukarı taşıdığı ortaya çıkıyor. Otomobilin yol tutuşu da başarılı. Aracın koltuklarının yan destekleri gayet başarılı ve yaşam alanı tatmin edici. İç mekana az miktarda yol sesiyle beraber devri yükselen motorun uğultusu geliyor. Tasarım nedeniyle geri görüş açıları kısıtlı olan elantra’da, aynaya entegre edilmiş ekrandan arkayı görebilmenizi sağlayan geri görüş kamerası da sunuluyor.
Yol tutuş konusunda da iddialı olan model, hisli direksiyonu ve başarılı frenleriyle beğenimizi kazandı. Sert süspansiyonlarının avantajını yol tutuş konusunda yaşatan elantra,esp’yi de standart sunmuş. Yüksek hızlarda da stabil gidişini sürdüren aracın viraj performansı tatmin edici düzeyde.araçta ayrıca sürücü, yolcu, yanve perde hava yastıklarıyla beraber esp sistemi standart olarak sunuluyor.
Bir önceki makalemiz olan Mazda 6 Oto inceleme başlıklı makalemizi okudunuz mu?