modifiye, tuning, son model otomobiller, oto haber, testler ve teknik verilere bizimle ulaşın

Integral Aktif Direksiyon Teknolojisi Nedir?

0 153

Integral Aktif Direksiyon ile arka tekerlekler yönlendirmeye yardımcı olarak daha yüksek bir sürüş dengesi, güvenlik ve konfor sunar. Farklı sürüş koşulları, farklı direksiyon tepkisi gerektirir. Park ederken veya keskin bir virajı alırken, daha az hareketle daha küçük bir dönüş çapı ve daha hassas hareketler yarar sağlar.
İsteğe bağlı Integral Aktif Direksiyon her sürüş koşuluna uyum sağlar. Direksiyon kolonunda yer alan bir elektrik motoru, sürücünün direksiyon hareketlerini dinamik olarak değiştirir; ön tekerlekleri döndürmek için gereken kuvvet otomatik olarak düşük hızlarda artırılır, yüksek hızlarda azaltılır.
Maksimum üç derecelik açıyla dönmeye yardımcı olan arka tekerlekler aracılığı ile küçük bir hareketle büyük etkiler elde edilir. Kilidin kesin açısı, tekerlek hızı, hız, direksiyon açısı vb. faktörler ölçüldükten sonra, kontrol cihazı tarafından belirlenir. 60 km/h hızın altında, dönüş çapını azaltmak için ön ve arka tekerlekler aksi yönlere yönlendirilir ve her virajın hassasiyetle alınması sağlanır. 60 km/h’nin üzerinde, yüksek hızlarda daha fazla denge sağlanabilmesi için ön ve arka tekerlekler aynı yöne döner. Şerit değiştirirken, araç eşit bir yanal hareketle neredeyse ‘süzülerek’ içindeki tüm yolcuların, özellikle de arkada oturanların son derece rahat etmesini sağlar.
Fizik açısından bakıldığında, Integral Aktif Direksiyon dönüş hareketinden ve yanal hızlanmadan kaynaklanan, normal olarak birlikte çalışan kuvvetlerin, sistematik olarak ve her şeyden öte birbirinden bağımsız olarak çalışmasını sağlar. Böylelikle en sportif sürüşte bile denge sabit kalır. Alışılageldik aksi tarafa yönlendirme tepkisinin işe yaramayacağı ve aracın kayma eğilimi gösterdiği farklı yüzeylerde fren yaparken, ekstra güvenlik kendini belli eder. Integral Aktif Direksiyon bu işlevi üstlenir ve sürücüye aracını dengede tutması konusunda yardımcı olur.

Bir önceki makalemiz olan Tam çekiş kontrol sisteminde motor torku nasıl hesaplanır? başlıklı makalemizi okudunuz mu?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Soruyu cevaplayınız: