Her ikisi de pazara bomba gibi girdi. Ama mutlaka biri daha iyi Sizler için gerçek premium kompakt sınıfın liderini seçtik.
Sedan otomobiller Türkiye pazarının önemli bir bölümünü oluşturuyor. Markalar da bu ilgiyi değerlendirmek için bilinen hatchback modellerinin sedan versiyonlarını pazara sundular. Burada hedeflenen en büyük amaç ise kalite ve işlevselliği bir araya getirmek. Mercedes-Benz CLA ve Audi A3 Sedan da bu mantıkla üretilen otomobiller arasında. CLA, CLS serisine ulaşamayanlara alternatif bir çözüm olurken, A3 Sedan ise HB karoserden daha geniş iç ve bagaj hacmi arayanlara hizmeti hedefliyor. CLA, Mercedes’in yeni önden ve dört tekerlekten çekişli modellerinde kullanılan MFA platformunda geliştirilirken, A3 sedan ise MQB platformu üzerinde yükseliyor. Bakalım hangi sedan bu karşılaştırmadan galip çıkacak?
Tasarım
Hiç kuşkusuz ki dış tasarımın galibi CLA. Rakibi A3 Sedan’a göre albenisi yüksek bir görsel sunmuş. A3 Sedan ise daha mütevazı bir tasarım ile karşımıza çıkıyor. Ön bölümdeki tek parça geniş ızgara ve Audi’nin bu işte tahtı kimselere bırakmayan LED far teknolojisi dikkat çeken detaylar arasında. CLA ise A3 Sedan’a göre daha keskin hatlara sahip. Özellikle kaput üzerindeki keskin çizgiler, tampon tasarımı, onun sportif bir duruş sergilemesini sağlamış. İki model de ön ızgarada kullandığı büyük amblem ile kendi markasının güçlü kimliğini nitelemek istemiş. Modeller kullandıkları alaşımlı jantlarıyla sportif karakterini göz önüne çıkarmış. CLA ve A3 Sedan’ın her ikisinde de yan aynalar üzerinde sinyal lambalarına yer vermiş. Burada da kuşkusuz A3 Sedan, LED teknolojisiyle rakibinden bir adım önde. A3 Sedan paralel uzanan tavan çizgisi ve geniş camlarıyla başarılı bir iç mekan sunacağının habercisiyken CLA daha erken alçalan tavan çizgisiyle arkada oturanlara baş mesafesi konusunda sıkıntı yaratacağının sinyallerini veriyor. Arka bölümde iki modelde de kullanılan LED teknolojisi güvenliğin yanı sıra özellikle gece karanlığında sofistike bir görüntü sağlıyor. Ön bölümde olduğu gibi arka tasarımda da sportiflik konusunda CLA bir adım önde. Model bunu gerek tampon gerekse çift çıkışlı krom egzozlarla çok iyi yansıtmış. Audi A3 stop grubunu bagaj kapağı üzerine taşıyarak hem bütünlük hem de geniş yükleme alanı sağlamış. Ancak CLA bu konuda U şeklini andıran bagaj kapağı ile sportiflik algısını yükseltse de yükleme ağzı disiplininde rakibinin gerisinde kalıyor. Boyutlarına baktığımızda Mercedes CLA 200, 4630 mm uzunluğa, 1777 mm genişliğe, 1432 mm yüksekliğe ve 2699 mm aks mesafesine sahip. Bu değerler ile rakibi A3 Sedan’dan 174 mm daha uzun, 19 mm daha dar, 16 mm daha yüksek, 62 mm daha fazla dingil mesafesine sahip.
İç Mekan
İki model içeride ailesindeki otomobillerin iç mekanlarına benzer bir tasarımla bizleri karşılıyor. Malzeme kalitesi ve işçilik anlamında iki model de kusursuz. A3’te kullanılan dört kollu direksiyon iç mekandaki premium algıyı yükseltirken, CLA’da kullanılan üç kollu direksiyon ise sportiflik sağlamış. Nikelaj detaylar ile iki modelinde iç mekanı şık kılınmış. Ergonomi anlamında iki model de başarılı. Ayrıca direksiyon üzerinden sunulan kumandalar ile otomobillerin mutilmedya ve yol bilgisayarı gibi sistemlerine erişim sağlanıyor. Küçük eşya gözü konusunda da modeller yeteri kadar alan sunmuş. Fakat burada CLA, vites kolunu direksiyon arkasına taşıyarak orta konsolda rakibinden daha geniş bir alanı kullanıma sunmuş. İki modelin de orta konsolunda bilgilendirme ekranı bulunuyor. Yapısı bakımından CLA’da sunulan ekran sonradan eklenmiş gibi dururken, A3 Sedan da ön konsol içine bir tuş yardımıyla gizlenen ekran oldukça kaliteli görünüyor. Ekranlar şanzımanı “R” konumuna aldığınızda da geri park kamerası olarak kullanılabiliyor. Oldukça hoş olan bu detayın CLA’da müzik sistemi kapalıyken çalışmaması ise ilginç. Önde oturan misafirlere iki modelde yeteri kadar alan sunuyor. Arkada ise erken alçalan tavan yapısıyla CLA baş mesafesi konusunda sıkıntı yaşatıyor. Sadece içerideki baş mesafesi konusunda değil otomobile binişlerde de sorun bulunuyor. Bagaj bölümünde ise dar iç hacmin aksine CLA, rakibi A3 Sedan’a 45 litre fark atarak 470 litre gibi büyük bir hacmi size sunmayı başarıyor. Fakat yükleme ağzının darlığı sebebiyle kullanışlılığı zayıf.
Performans
Mercedes CLA, 1.6 litre turbo, A3 Sedan ise 1.4 litre TFSI motoruyla test konuğumuz oluyor. CLA’nın motoru, 5300 d/d’de 156 Bg güç ve 1250 ila 4000 d/d arasında 250 Nm tork üretirken, A3 Sedan’daki ünite 5000 d/d’de 140 Hp güç, 1500 ila 3500 d/d arasında ise 250 Nm tork değeri sağlıyor. CLA güç değerleriyle 7 ileri çift debriyajlı otomatikleştirilmiş şanzımanı kombine ederek 0-100 Km/s hızlanmasını 8,5 saniye gibi bir zamanda gerçekleştiriyor. Modelin son hızıysa 230 Km/s. A3 Sedan ise 7 ileri S-Tronic (çift debriyajlı otomatikleştirilmiş)şanzımanla, 0-100 Km/s hızlanmasını 8.4 saniyede tamamlarken maksimum 219 Km/s hız değeri sunuyor. Fabrika yakıt tüketim değerlerinde CLA, 5.5 litre karma ortalamaya sahipken, A3 Sedan 4.7 litrelik bir değer sunuyor. İki motor da modellere başarılı bir performans sağlıyor. Ancak sürüşte TSI motor ve S-Tronic şanzıman size daha iyi bir deneyim yaşatıyor. CLA’da sunulan 7 ileri şanzıman şehir içinde geçişlerde sarsıntı yaşatabiliyor. S-Tronic şanzıman ise bu konuda kusursuza yakın. Tüketim anlamında iki otomobilinde oldukça iddialı olduğunu bize gösteriyor. Ancak normal kullanımlarda CLA’da, 7.5 litre A3 Sedan da ise 6.8 litrelik değer elde ettik. Fabrika verilerinde olduğu gibi normal kullanım şartlarında ekonomi savaşının galibi A3 Sedan oluyor.
Konfor ve Yol Tutuşu
Mercedes CLA’da sert, Audi A3 Sedan’daysa orta sertlikte bir süspansiyona yer vermiş. Bu doğrultuda konfor anlamında A3 Sedan öne çıkıyor. Zaten sert süspansiyona sahip olan CLA, birde ince yanaklı lastikler ile konfordan eser bırakmıyor. Yalıtım disiplininde iki modelde yol, rüzgar sesini kabin içine almıyor. Motor sesi konusunda da CLA üst devirlerde iç mekana ufak iniltiler yansıtıyor. Motor sesi duymak isteyenlerin bu konudan rahatsız olmayacağını düşünüyoruz. Konfor konusunda sert süspansiyon CLA için handikap olsa da otomobilin viraj performansını arttırmış. Hisli direksiyonla birleşen bu süspansiyon size rayda gidiyormuşsunuz hissi yaşatıyor. İki modelde sınırları zorlandığında önden kayma yaşatıyor ancak bu kayma A3’de daha da fazla yaşanabiliyor. İki modelde bu kaymaları ESP ile önleyebiliyor. A3’te ESP tamamen kapatılabilirken, CLA’da kapatsanız dahi Mercedes güvenliği elden bırakmıyor.
Euroncap
Euroncap çarpışma testlerine Audi A3 Sedan karoseriyle katılmadı. Çarpışma testlerine giren Hatchback karoseri EuroNcap çarpışma testinden 5 yıldız ile ayrılmayı başardı. Teste baz versiyonu ile giren A3’nun önden çarpışma testinde yolcu kabini tamamen sağlam kaldı. Mankenlerin göğüs ve uyluk bölgesinde iyi koruma sağlandı. Audi benzer korumayı farklı boylardaki mankenlerde ve değişik oturma pozisyonlarında da tekrarladı.
Yan bariyer çarpışma testinde A3 maksimum puanları aldı. Mankenin vücudunun tamamı iyi bir şekilde korundu. Tekrarlı yan direk çarpışma testlerinde mankenin göğüs bölgesini ortalamanın üzerinde koruyan Audi A3, 5 yıldızı rahatlıkla aldı. Audi A3, arkadan çarpışmalarda etkili olan kamçı etkisine karşı mükemmel bir koruma gösterdi.
Çarpışma esnasında kabini sabit kalan Mercedes-Benz CLA sürücünün göğüs kafesi dışında tüm uzuvlarına maksimum koruma sağlarken yolcunun sol kaval kemiği dışındaki tüm uzuvlarına maksimum koruma sağlamıştır.
Yandan araç çarpmalarında tüm uzuvlara maksimum koruma sağlayan Mercedes CLA, sabit bariyer çarpmalarında ise göğüs ve bel bölgesi dışında tüm uzuvlara maksimum koruma sağlandı. Arkadan çarpmalarda da boyun bölgesine sağladığı maksimum koruma ile Mercedes-Benz CLA Euroncap çarpışma testlerinden 5 yıldız ile ayrıldı.
Yorum-Alper GÜLER
Sedan otomobillere aşığız. Her ne kadar park etmek hatchback otomobillere göre daha fazla yer tutsa da sedan otomobiller deyim yerindeyse vazgeçilmezimiz… Peki; nedir bizi bu tercihe iten? Şahsi fikrim Türkiye’de yaşayanlar olarak hafta sonu kısa tatillerde bile büyük büyük bavulları bagaja koyup gitmeyi seviyoruz. Bu da geniş bagaj hacmi ihtiyacını doğuruyor. Bir de geniş iç mekan arayışı, tabiî ki ek olarak bunların ulaşılabilir fiyata sunulması oldukça önemli. CLA tasarım ve geniş bagaj hacmi konusunda beklenileni veriyor. Ancak A3 Sedan’ın da elinin boş olduğu söylenemez. Bir kere rakibinden motor hacmi ve güç verisi olarak düşük olmasına rağmen daha performanslı. Bunu sürüşe yansıtmasının TFSI motora borçlu. S-Tronic şanzıman da hızlı ve sarsıntısız geçişleriyle rakibinden çok daha iyi. Burada değinmek istediğim ise fren konusu oluyor. Testimiz sırasında CLA’nın frenleri yoğun kullanımda rakibine göre çok daha çabuk ısınarak şişme yaptı. Viraj performansı konusunda A3 Sedan çok az bir fark ile önde hissettiriyor. Gelelim yakıt tüketim değerlerine. Bazı okuyucularımızın şimdiden “Kesin Audi’yi başarılı seçecek” dediğini duyar gibiyim. Evet Onu seçeceğim çünkü Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek gerek. A3 Sedan ile test sırasında elde ettiğimiz veri bunu çok net bir şekilde ispatlıyor. En son olarak ise fiyat konusuna geliyoruz. A3 Sedan 88 Bin seviyesini biraz geçkin bir fiyattan satışa sunuluyor. CLA ise 102 Bin TL’yi geçkin ve rakibi karşısında astronomik bir fiyat etiketine sahip. A3 Sedan’ı dizel otomatik kombinasyonuyla bile satın alsanız üste epey bir miktar paranız kalıyor. Bu karşılaştırmanın galibi sağladığı birçok avantaj ile A3 Sedan olduğunu rahat bir şekilde söyleyebilirim.
Yorum – Tulu DARICAN
Mercedes-Benz ve Audi gibi premium segmentin iddialı markalarını karşılaştırdığımızda karar vermenin de zor olmasını bekleriz. Ama bu kez hiç de öyle olmadı. Televizyonlarda olduğu gibi merak uyandırmak için ‘az sonra’ demek yerine sonucu yazının başında söyleyeyim. Audi A3 Sedan açık ara bu karşılaştırmanın galibi. CLA sadece tasarım kriterinde A3 Sedan’ın bileğini büküyor. Çok şık ve çekici görünen CLA’ya göre Audi A3 Sedan en az bir 5 yıl yaşlı duruyor. Ama sadece tasarımda iyi olmak bu karşılaştırmadan birinci çıkmaya yetmedi. Audi’nin iç mekanı ders verir nitelikte incelikle tasarlanmış. Tek tuşla kaybolan orta ekran CLA’nın iPad’e benzeyen ama işlevi kısıtlı olan ekranına far katıyor. Sadece çözünürlük anlamında BMW 1 Serisi’nin gerisinde kaldığını söylemeliyim. Her iki model de çok iyi yol tutuyorlar. Bu konuda belki CLA çok ufak farkla Audi A3 Sedan’ın önünde olabilir. Ama Audi’nin daha konforlu süspansiyonlarıyla benzer yol tutuşu sunduğunu unutmayalım. Ön bölümde iki model arasında belirgin bir iç mekan genişliği farkı yok. Ama arka koltuk sırasında CLA’nın o etkileyici tasarımının handikapları ile karşılaşıyoruz. İnerken binerken bile kafayı çarpmadan geçmek bile alışkanlık gerektiriyor. A3 Sedan’da ise böyle bir sorun yok. Fiyat avantajı da ciddi anlamda Audi A3 Sedan’dan yana.
Kaynak: arabam.com
Bir önceki makalemiz olan Tesla 4 gün kontak kapattı başlıklı makalemizi okudunuz mu?