Volvo’nun lokomotif modellerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen V40, Cross Country modeliyle karşımızda. Yine güvenlik donanımlarıyla ön plana çıkan otomobili 1.6 lt dizel motoruyla test ettik.
VOLVO V40 CROSS COUNTRY D2
Fotoğrafı göster Fotoğrafı göster Fotoğrafı göster Fotoğrafı göster Fotoğrafı göster
Volvo V40 modeli ile dinamik ve iddalı bir tasarıma sahip. Geniş ön ızgaranın ortasına yerleştirilen Volvo amblemi daha dikkat çekici diyebiliriz. Cross Country geleneğini otomobilin ön ve arka tamponlarına yerleştirilmiş plastik bölümlerden hissedebiliyoruz. Ayrıca ön tampon üzerindeki LED gündüz aydınlatmaları oldukça dikkat çekici. Jantların 6 kollu bir tasarıma ve siyah renge sahip oluşu sportif bir hava yaratmış. Aracın yan marşpiyeli ve arka tamponun altındaki difizörler, cam üzerine yerleştirilmiş spoyler, çift egzoz çıkışı ve genel olarak aracın keskin çizgileri sportif havayı pekiştiren detaylar. Volvo V40, 4369 mm uzunluğa, 1802 mm genişliğe, 1445 mm yüksekliğe ve 2647 mm aks mesafesine sahip. Bu verilerle rakiplerinin üzerine çıkıyor. Örneğin V40, Mercedes-Benz A180’den 77mm daha uzun, 22mm daha geniş, 12mm daha yüksek.
Kabine girdiğinizde kaliteli bir iç mekan ile karşılaşıyorsunuz. Kullanılan kaliteli malzemeler ve işçilik oldukça başarılı. Orta konsolda Volvo’nun alışılmış butonları yer alıyor. Multimedya sistemi oldukça başarılı ve müzik sistemi gayet iyi. Aynı zamanda multimedya sistemini direksyon üzerinden rahatlıkla kontrol edebilme imkanına sahipsiniz. Volvo’nun düşük oturum pozisyonu çekici, koltukların ise sportif bir tasarımı var. Koltukların eninin ince olması arkada outran yolcular için rahat diz mesafesi sunuyor. Çift renk iç döşeme rengi aracın içinde ferahlık sağlıyor. V40’ın bagaj hacmi 335 litre. Bu değer ile sınıf ortalamalarında.
Kaputun altında 1.6 lt dizel motor bulunuyor. Volvo ailesinde D2 ismi verilen bu motorlar 115 beygir güç üretiyor. Bu motoru Ford Focus, Peugeot 508 gibi araçlardan da tanıyoruz. 115 beygirlik bu makine 0-100 km/s hızlanmasını 11,9 saniyede tamamlıyor. Maksimum hız değeri ise 190 km/s. Benzin tüketiminde ise ekonomik değerlere sahip. Fabrika verileri ortalama 3,6 litre olarak belirlenmiş. Ancak bizim test kullanımımız sırasında ortalama 6 litrelere kadar çıktı. İstanbul’un trafiğinde fazla vakit geçirmiş olabiliriz. Sürüş seçeneği Elegance, ECO ve Performance olarak 3’e ayrılmış. Ancak bu sadece ön paneldeki kadranın renklerinin ve sürücünün de psikolojisinin değişmesine yarıyor.
Sert süspansiyonlarına sahip V40’ın sportif kullanımı oldukça kontrollü ve keyifli. Motor gücü anlamında pek fazla tatmin etmese de size virajlarda asfalta tutunmasıyla keyifli anlar yaşatabilir. Ancak günlük kullanımda özellikle şehir içinde bu sert süspansiyonlar konfor anlamında sıkıntı yaratıyor.
Volvo kuşkusyz güvenlik denildiği zaman akla ilk gelen marka. Markanın V40 modeliyle Euro Ncap testinden 5 yıldızla ayrılması bizleri şaşırtmadı. Önden arkadan ve yandan çarpamalarda ise maksimum puanları aldı.
Volvo CrossCountry D2 Powershift şanzımanıyla 87.500 TL’lik fiyata sahip.
Teknik Veriler
Motor: 4 silindirli, 1598 cc, dizel
Motor gücü: 115 bg @ 3600 d/d
Tork: 270 nm @ 1750 – 2500 d/d
Aktarma: önden çekişli, PowerShift otomatik şanzıman
Maksimum hız: 190 km/s
0-100 km/s: 12.8 sn
Tüketim (ort): 3.8 Lt
Bir önceki makalemiz olan Mokka ECOTEC - Opel Mokka ECOTEC başlıklı makalemizi okudunuz mu?